Idag för 250 år sedan: 22 november 1765

Tredje utskottet fastställer tryckfrihetens gränser

Från Riksdagen. Tredje utskottet har vid dagens sammaträde definierat gränserna för den kommande tryckfrihetsförordningen och vad som inte heller fortsättningsvis kommer att vara tillåtet att uttrycka i skrift. Man beslutade om fem inskränkningar. Det kommer inte att vara tillåtet att publicera sådant som strider mot den lutherska religionen eller ifrågasätter regeringsformens grunder, inte heller osedligheter, förklenande omdömen om kungen och kungahuset eller förolämpningar mot statens ämbetsmän eller andra svenska medborgare. Enigheten om de här begränsningarna förefaller att ha varit stor.

Resten av dagen ägnades åt de ämnen som kommer att vara tillåtna att behandla. Utskottet har vid ett tidigare möte enats om att gränserna ska göras tydliga. Lagen ska med andra ord slå fast både vad som är otillåtet och vad som är tillåtet. Utskottet har dock gjort klart att det inte kommer att vara möjligt att beskriva allt som verkligen är tillåtet och det är därför bara undantagen som kommer att ha betydelse för tolkningen av lagen.

Eftersom medborgarna sedan många generationer har vant sig vid att censuren lägger sig i det som ska tryckas menar utskottet tydligen att det ändå kan behöva slås fast några centrala ämnen som verkligen får behandlas. Risken är annars att författare inte kommer att våga utnyttja den nya lagen såsom den är tänkt. Detta ämne är i vilket fall så stort att utskottet inte hann komma till något avslut under dagens diskussioner. Debatten lär fortsätta nästa gång utskottet sammanträder, vilket är den 27 november.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.