Idag för 250 år sedan: 4 november 1765

Tredje utskottet öppnar för ny insyn

Från Riksdagen. Tredje utskottet fortsatte i dag sin genomgång av den svenska censurlagstiftningen och behandlade de författningar som utkommit fram till 1760. Utskottet hade en längre diskussion om rätten att fritt trycka rättegångshandlingar, som varit gällande sedan 1738. Enligt nuvarande lagstiftning måste den som vill publicera handlingarna i ett särskilt mål trycka akten i sin helhet. Utskottet menar att detta är en omotiverad begränsning som motverkar bestämmelsens syfte. Utskottets uppfattning är att det framöver ska stå var och en fritt att publicera så mycket eller lite som man önskar av sådana handlingar.

Utskottet betonade också att alla sådana handlingar måste tillhandahållas utan dröjsmål av tjänstemännen vid domstolarna. Om så inte sker är det grund för avsättning. Man kan se detta som att utskottet börjar inta en ny och mer aktiv hållning till medborgarnas rätt att granska myndigheternas verksamhet och att delta i det offentliga samtalet. Denna fråga blir intressant att följa i utskottets fortsatta arbete.

Bland de lagar och förordningar som utskottet gått igenom saknas anmärkningsvärt nog bestämmelsen från 1749 att alla böcker som godkänts av censuren skall ha en imprimatur-stämpel. Detta märke, ”må tryckas”, har ju för oss läsare varit det synligaste exemplet på att censuren har granskat en bok. Vem har inte sett vår mångårige bokcensors, Niclas von Oelreichs, namn när hon slagit upp en bok? Har utskottet verkligen ingenting att säga om detta, frågar man sig.

Utskottets nästa sammanträde äger rum den 7 november och kommer att rapporteras i detta forum.

Jonas Nordin

Other posts

 • COMMENT (1)

  1. björn von Sydow 07th november 2015 at 10:51 -

   Mycket intressant att följa riksdagsarbetet härvidlag.

   Reply

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.