Idag för 250 år sedan: 7 november 1765

Tredje utskottet mottar en anonym skrift

Från Riksdagen. Hela dagens sammanträde med tryckfrihetsutskottet ägnades åt en anonym skrift kallad ”Oförgripliga tankar om friheten i tryck, jämte historisk berättelse om censuren i Sverige”. Det handskrivna manuskriptet har på okända vägar kommit i händerna på utskottets ordförande baron Gustaf Reuterholm. Åtminstone ville han inte för protokollet uppge hur han kommit över det.

Inga uppgifter finns om författaren, men utskottet fann att det var grundligt och kompetent skrivet. Man beslutade därför att läsa upp hela innehållet. Trots att hela sammanträdestiden ägnades åt detta hann man bara halvvägs och läsningen kommer därför att fortsätta under morgondagen. Något mer finns inte att rapportera från dagens möte, som var förhållandevis välbesökt med tio av de femton ledamöterna närvarande. Censor Niclas von Oelreich besökte sin vana trogen sammanträdet som adjungerad ledamot.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.