Peter Forsskål får minnesplakett i Göttingen

Fredag den 6 november uppmärksammas den svenske filosofen, orientalisten och naturvetenskapsmannen Peter Forsskål med en minnesplakett i universitetsstaden Göttingen i Tyskland.

Peter Forsskål (1732–1763) är en portalfigur i den svenska tryckfrihetens historia. År 1759 publicerade han pamfletten Tankar om borgerliga friheten, där han pläderade för en oinskränkt skrivfrihet och stärkta civila rättigheter. Forsskål studerade i Göttingen 1753–1756 och blev korresponderande ledamot av stadens vetenskapsakademi. Han blev Doctorem philosophiae et Magistrum på en avhandling som väckte stor uppmärksamhet och som senare antas ha inspirerat Immanuel Kant.

Forsskål, Peter

Tankar om borgerliga friheten publicerades på Forsskåls egen bekostnad och i strid med censuren. Skriften vållade honom en del obehag och bidrog sannolikt till att han lämnade Sverige på sensommaren 1760. Forsskål avled 1763 under en forskningsexpedition till arabiska halvön.

http://www.akg-images.co.uk/Docs/AKG/Media/TR5/d/e/5/e/AKG376969.jpg

Universitetsbiblioteket i Göttingen omkr. 1750.

Minnestavlan sätts upp på Obere Masch-Straße 5 i Göttingen, Forsskåls adress i staden, bland annat nämnd i hans korrespondens med Carl von Linné. Avtäckningen sker fredag den 6 november klockan 18:00 med hyllningstal av professor Kurt Schönhammer, vicepresident i Akademie der Wissenschaften zu Göttingen. Klockan 17:00 samma dag invigs en minnestavla på Groner Straße 1 över Carsten Niebuhr, Forsskåls reskamrat och ende överlevande deltagare från den arabiska forskningsexpeditionen.

Läs Tankar om borgerliga friheten och lär mer om Forsskål och hans gärning på det internationella Forsskålprojektets webbplats. Se även under fliken ”Källmaterial och resurser” på den här webbplatsen.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.