Offentlighet och yttrandefrihet i Norden 1815–1900

Nytt nordiskt forskningsprojekt. Offentlighet och yttrandefrihet är förutsättningar för dagens tillitsbaserade och öppna nordiska samhällen. Vägen dit har gått genom kamp, konflikt och gradvisa reformer. Ett nytt nordiskt forskningsprojekt kommer att studera förutsättningarna för yttrandefrihetens och offentlighetens framväxt och etablering i Norden efter 1815 i ett internationellt perspektiv.

Projektledare är Dag Michalsen, professor i rättshistoria vid Universitetet i Oslo. Projektkoordinator är Ruth Hemstad, historiker vid Universitetet i Oslo och norska Nasjonalbiblioteket. I projektgruppen ingår ett femtontal historiker, teologer och rättshistoriker. Ytterligare ett tjugotal forskare från hela Norden, Tyskland och Storbritannien är knutna till projektet.

Läs mer på projektets webbplats.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.