Robert Darnton i Uppsala

Den 27 januari talar den välkände bokhistorikern Robert Darnton om hur bokcensuren fungerade i 1700-talets Frankrike. Seminariet utgår från hans senaste bok Censors at work: how states shaped literature (2014). Boken är en jämförande undersökning av hur censuren var organiserad i Frankrike under 1700-talet, i Brittiska Indien under 1800-talet och i DDR under 1900-talet.

Läs en recension av Darntons bok i tidskriften Biblis, 70/2015.

Seminariets namn: ”Censorship and the Book Police in Eighteenth-Century France”

Plats: Uppsala universitetsbibliotek, Carolina Rediviva: inre tidskriftsläsesalen

När: onsdag 27 januari 2016, klockan 16:15

Läs mer.

Seminariet arrangeras av Tvärvetenskapligt 1700-talsseminarium i Uppsala och Uppsala universitetsbibliotek.

DarntonProfessor Robert Darnton är känd som författare till flera betydelsefulla verk om censur och bokutgivning framför allt under franskt 1700-tal. På svenska finns Boken i rännstenen: bland författare, kolportörer och boktryckare i upplysningstidens undre värld (1984), Stora kattmassakern och andra kulturhistoriska bilder från fransk upplysningstid (1987) samt Pornografi och revolution: förbjudna bästsäljare i det förrevolutionära Frankrike (1996).

Före pensioneringen 2015 var Darnton föreståndare för Harvard University Library och en flitig debattör i biblioteks- och tillgänglighetsfrågor. Han kommer till Sverige för att motta ett hedersdoktorat vid Uppsala universitet.

Den 28 januari ger Darnton en föreläsning om ”Libraries, Books, and the Digital Future”, också i Uppsala.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.