EU och offentlighetsprincipen

Frilansjournalisten Staffan Dahllöf har på uppdrag av tankesmedjan OEIC, Organization for European Interstate Cooperation, undersökt hur det står till med offentlighet och insyn i EU-byråkratin. Resultaten är inte imponerande, skriver Dahllöf.

Staffan Dahllöf.

Genom att ställa frågor och begära ut handlingar från tre vitt skilda politikområden undersökte Dahllöf handläggningstider och bemötande inom EU-kommissionen. Dahllöf uppmärksammar att EU-domstolen och kommissionen på senare år genomfört flera ändringar i regelverket för att öka medborgarnas insyn, men han konstaterar också att det finns stora brister i tillämpningen av dessa regler. Det saknas många gånger register över handlingarna, handläggningstiderna är längre än tillåtet, bestämmelserna för undantag från offentligheten är vaga, den förordning som reglerar insynen åsidosätts inte sällan av annan EU-rätt, möjligheterna att överklaga regeltolkningar är begränsade.

År 2018 införs EU:s nya dataskyddsförordning. Enligt Dahllöf hotar den att sätta delar av den svenska offentlighetsprincipen ur spel.

Staffan Dahllöfs rapport heter Insyn genom tonade rutor. Om den villkorliga öppenheten inom EU-kommissionen och kan läsas i sin helhet här.

Dahllöf beskriver tillsammans med OEIC:s ordförande Philip Lerulf sin rapport i en debattartikel i Göteborgs-Posten. Artikeln kan läsas här.

Läs också en intervju med Dahllöf i Journalisten, ”Tryckfriheten är hotad”, här.

Måndag den 15 februari presenterar Staffan Dahllöf sin rapport vid ett seminarium på Journalistklubben i Stockholm. Presentationen följs av en debatt med EU-parlamentarikern Anna Hedh (S), Johan Wullt från EU-kommissionen i Stockholm och Stephen Lindholm från Journalistförbundets öppenhetsgrupp.

Läs mer om seminariet här.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.