Tryckfriheten – ett journalistiskt privilegium?

Tisdagen den 19 april fortsätter Kungliga bibliotekets och Kulturrådets samtalsserie ”Tisdagar med tryckfriheten”.

Det tredje samtalet har rubriken ”Tryckfriheten – ett journalistiskt privilegium?” och handlar om tryckfriheten och journalistiken.

Journalister försvarar ofta tryckfriheten i Sverige och internationellt, men är det av omsorg om demokratin och det öppna samhället eller av skråtänkande? Bryr sig andra än journalister om tryckfriheten? Vem bestämmer egentligen över medierna? I år fyller Pressens opinionsnämnd, PON, 100 år, men är en journalistisk hedersdomstol ett bra sätt att värna god publicistisk sed och allmänhetens intressen? Journalister talar ofta om ”konsekvensneutralitet” – att ett publiceringsbeslut avgörs av dess nyhetsvärde och oavsett vilka konsekvenserna blir. Är det en rimlig hållning och fungerar den i praktiken?

Diskuterar dessa frågor gör Anette Novak, journalist och ledare av regerings mediepolitiska utredning, Anna Skarhed, justitiekansler och den enda i Sverige som får väcka åtal i tryckfrihetsmål, samt Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Göteborgs universitet och tidigare huvudsekreterare för regerings framtidskommission.

Henrik & Lotta

Samtalet leds av historikern Henrik Berggren och journalisten Lotta Gröning.

Samtalen är öppna för allmänheten och kostnadsfria.

Plats: hörsalen på Kungliga biblioteket, Humlegården, Stockholm.

Tid: tisdag 19 april klockan 17:00–18:30. Samtalet filmas. Kom i tid!

Se hela programmet på Kungliga bibliotekets webbplats.

Jonas Nordin

Other posts

  • COMMENT (1)

    1. […] Kungliga Bibliotekets debattserie, Tisdagar med tryckfriheten, den 19 april […]

      Reply

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.