Tryckfriheten – ett journalistiskt privilegium?

Tisdagen den 19 april fortsätter Kungliga bibliotekets och Kulturrådets samtalsserie ”Tisdagar med tryckfriheten”.

Det tredje samtalet har rubriken ”Tryckfriheten – ett journalistiskt privilegium?” och handlar om tryckfriheten och journalistiken.

Journalister försvarar ofta tryckfriheten i Sverige och internationellt, men är det av omsorg om demokratin och det öppna samhället eller av skråtänkande? Bryr sig andra än journalister om tryckfriheten? Vem bestämmer egentligen över medierna? I år fyller Pressens opinionsnämnd, PON, 100 år, men är en journalistisk hedersdomstol ett bra sätt att värna god publicistisk sed och allmänhetens intressen? Journalister talar ofta om ”konsekvensneutralitet” – att ett publiceringsbeslut avgörs av dess nyhetsvärde och oavsett vilka konsekvenserna blir. Är det en rimlig hållning och fungerar den i praktiken?

Diskuterar dessa frågor gör Anette Novak, journalist och ledare av regerings mediepolitiska utredning, Anna Skarhed, justitiekansler och den enda i Sverige som får väcka åtal i tryckfrihetsmål, samt Jesper Strömbäck, professor i journalistik vid Göteborgs universitet och tidigare huvudsekreterare för regerings framtidskommission.

Henrik & Lotta

Samtalet leds av historikern Henrik Berggren och journalisten Lotta Gröning.

Samtalen är öppna för allmänheten och kostnadsfria.

Plats: hörsalen på Kungliga biblioteket, Humlegården, Stockholm.

Tid: tisdag 19 april klockan 17:00–18:30. Samtalet filmas. Kom i tid!

Se hela programmet på Kungliga bibliotekets webbplats.

Jonas Nordin

Other posts

 • Once a year, I go back to New Mexico for a cow elk.Hey, uh, next time you do that, can I come with you? (Not "to New Mexico", I'm already here. the "for the cow elk" part. 😉 ) I've never gone hunting before, and someone with 53 years of experience sounds like a good start on fixing that…All one needs is warm clothing[…]Is a Wookiee suit warm enough? 😉

 • COMMENTS (3)

  1. http://www./ 12th februari 2017 at 05:44 -

   Once a year, I go back to New Mexico for a cow elk.Hey, uh, next time you do that, can I come with you? (Not "to New Mexico", I'm already here. the "for the cow elk" part. 😉 ) I've never gone hunting before, and someone with 53 years of experience sounds like a good start on fixing that…All one needs is warm clothing[…]Is a Wookiee suit warm enough? 😉

   Reply
  2. haftpflicht für fremdes auto 02nd februari 2017 at 17:43 -

   My youngest granddaughter is two and every time the LalaLoopsy commercial came on, she would stop and smile and then dance to the music. So, I think she really wants one.

   Reply
  3. […] Kungliga Bibliotekets debattserie, Tisdagar med tryckfriheten, den 19 april […]

   Reply

  Leave a Reply

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.