Hat och hot i Putins Ryssland

Hat och hot i Putins Ryssland. Hur kan det bemötas?

Som en del i uppmärksammandet av den svenska tryckfrihetsförordningens 250-årsjubileum bjuder Medieinstitutet Fojo, Svenska Unescorådet och Tidningsutgivarna (TU) in till ett samtal med de ryska journalisterna Nadezda Azhgikhina och Victoria Ivleva. Hör dem berätta om hur man trotsar undertryckandet av oberoende medier i dagens Ryssland.

Hot, hat, misstro och propaganda dominerar allt mer journalisternas vardag, i Sverige, i Ryssland och i andra länder. Hur är det möjligt att fortsätta producera god, granskande journalistik under sådana förhållanden? De två ryska journalisterna och aktivisterna Nadezda Azhgikhina och Victoria Ivleva har i över 30 års tid slagits för att göra det möjligt.

Den 23 maj kl 18 kommer de till Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm, och berättar om hur kvinnliga journalister och aktivister bemöter hat och hot och om det ökande förtrycket mot de oberoende medierna i Putins Ryssland.

Victoria Ivleva är en av Rysslands mest kända fotografer. Hon var den första journalisten som fotograferade Tjernobyl-reaktorn inifrån efter härdsmältan 1986. På det tidiga 1990-talet tog hon sig in och dokumenterade kvinnofängelser i Uralbergen. För ett år sedan stoppades hon av pro-ryska separatister i östra Ukraina när hon försökte smuggla ut ett femtiotal kvinnor och barn ur rebellkontrollerade områden.

Nadezda Azhgikhina är en av de främsta experterna på hur hoten och näthatet mot kvinnliga journalister och aktivister fungerar, både i Ryssland och i andra länder. Hon har skrivit 20 böcker om jämställdhet, journalistik och kultur. Hon är sekreterare i det ryska journalistförbundet och vice ordförande i den europeiska journalistfederationen.

Rysslandskännaren, journalisten och dokumentärfilmaren Malcolm Dixelius modererar samtalet. Malcolm Dixelius har bevakat Ryssland och rysk journalistik sedan 1970-talet, varav tio år som korrespondent i Moskva för Sveriges Radio och TV.

Samtalet äger rum på engelska.

Arrangörer är Medieinstitutet Fojo och Svenska Unescorådet i samarbete med TU. Evenemanget är en del i uppmärksammandet av 250-årsminnet av den svenska tryckfrihetsförordningen.

Datum och tid: 23 maj kl 18–19. Fritt inträde.
Plats: Café Panorama, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm
Medverkande: Victoria Ivleva och Nadezda Azhgikhina
Moderator: Malcolm Dixelius

Presskontakt: Lars Tallert, Fojo 0708 -31 88 00, lars.tallert@lnu.se
Emma Jansson, Svenska Unescorådet, 070 -211 38 51, emma.jansson@gov.se

TU är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.