Offentlighetsprincipen 2.0 tar form som digital resurs

Offentlighetsprincipen ska garantera medborgarna tillgång till allmänna handlingar och därmed insyn i statens och kommuners verksamhet. En handling är allmän om den förvaras hos en myndighet och är inkommen till eller upprättad hos myndigheten. Offentlighetsprincipen formulerades första gången för 250 år sedan. Sedan dess har mycket hänt med samhälle, politik och teknik.

Trots den långa traditionen på området är många i dag omedvetna om sina rättigheter eller upplever en tröskel om de vill begära ut handlingar från en myndighet. För att underlätta för medborgare att utnyttja sin grundlagsskyddade rätt att ta del av allmänna handlingar lanserar Open Knowledge Sverige därför tjänsten ”FrågaStaten!”

Ett elektroniskt formulär på FrågaStaten! gör det möjligt att begära ut allmänna handlingar från i nuläget 590 svenska myndigheter (fler tillkommer). Frågor och svar görs i normalläget offentliga på webbplatsen. Tjänsten är avsedd att vara en hjälp och en tillgång för medborgarna och bör därför användas ansvarsfullt. Några allmänna råd om vad man kan tänka på ges på Open Knowledge Sveriges webbplats.

Frågor om tjänsten besvaras av Mattias Axell: mattias[at]okfn[punkt]se

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.