Seminarium om Forsskål i Helsingfors

Den 2–4 maj högtidlighölls Unesco:s årliga Världsdag för pressfrihet (World Press Freedom Day) i Helsingfors. Bland de många programpunkterna var seminariet ”Forsskål’s Mandate: 250 years of Freedom of Information” i finska Riksarkivets lokaler. Seminariet ägnades staden Helsingfors’ store son, filosofen, naturalhistorikern, ekonomen, lingvisten, orientalisten och tryckfrihetskämpen Peter Forsskål (1732–1763).

ForsskålDen mångbegåvade Forsskål är i dag förmodligen främst känd för sin skrift Tankar om borgerliga friheten från 1759 i vilken han pläderade för stärkta civila (medborgerliga) rättigheter. Hans ståndpunkt sammanfattas i den kärnfulla frasen ”[med]borgerliga frihetens liv och styrka består för den skull uti en inskränkt regering, och en oinskränkt skrivfrihet”.

Seminariet den 2 maj inleddes med öppningsadresser av Ulla Carlsson och Päivi Happonen från Riksarkivet i Helsingfors. Därefter talade idéhistorikern Ere Nokkala, Göttingen, om Forsskåls Tankar och vilket inflytande skriften kan ha haft på 1766 års tryckfrihetsförordning. Journalistikprofessor Kaarle Nordenstreng, Tammerfors, gav en exposé över tryckfrihetens ingalunda rätlinjiga öden i Finland från 1766 fram till idag. Helena Jäderblom från Europadomstolen i Strasbourg förmedlade sina reflektioner om offentlighetsprincipen och tillgången till allmänna handlingar i dagens Europa. Juristen David Goldberg, Glasgow, beskrev sitt arbete med det internationella Forsskål-projektet. Journalisten Harri Alanne, som gjort ett radioprogram om Forsskål, berättade om vad han lärt sig under det arbetet. Slutligen delade Stefan Eklund, chefredaktör för Borås Tidning, med sig av sina tankar om Forsskåls arv i dagens värld.

Läs mer om programmet på Unesco:s och finska Riksarkivets webbplatser.

Se bilder från seminariet på det internationella Forsskålprojektets webbplats. Där går det också att läsa många fler texter om och av Forsskål.

En förkortad version av Stefan Eklunds anförande kan läsas i Borås Tidning.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.