Tryckfrihetsåret i Bryssel

Den 31 maj arrangerade Sveriges EU-representation tillsammans med Tidningsutgivarna (TU) ett seminarium i Bryssel om hoten mot tryckfriheten i Sverige och omvärlden.

Seminariet inleddes av Anders Ahnlid, ambassadör vid Sveriges ständiga representation vid den Europeiska unionen, och Per Olsson Fridh, statssekreterare hos kultur- och demokratiministern.

Därefter talade Gustaf Lind, särskild ambassadör för mänskliga rättigheter, om de problem som yttrandefriheten möter i EU och EU:s närområde.

Temat fortsattes av SVT:s vd Hanna Stjärne, som berörde de påfrestningar som public service-medier utsätts för i Polen, Ungern, Kroatien med flera länder.Bryssel

Sverige går inte fritt från negativa och illavarslande strömningar och Expressens kulturchef Karin Olsson talade både om den fängslade journalisten Dawit Isaak och om den skärpta hotbilden mot journalister, som gjort att Sverige halkat ner till en åttonde plats i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.

Europaparlamentariker Cecilia Wikström (L) talade även hon om hoten mot yttrandefriheten i Ungern och Polen och vilka möjliga sanktionsåtgärder som EU kan tillgripa mot de medlemsstater som inte följer grundläggande gemensamma värden.

Talen från det välbesökta seminariet kan ses på en något skakig inspelning här.

Läs mer på Kulturdepartementets blogg: http://blogg.kulturdep.se/kulturradsbloggen/yttrandefriheten-kan-inte-tas-for-given/

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.