Självcensur och konstnärlig frihet i ny skrift och samtal

I en ny rapport från Konstnärsnämnden diskuteras begreppen självcensur, yttrandejämlikhet och yttrandefrihet. Skriften är författad av Ludvig Beckman, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

”Rätten att uttrycka sig utgör den självklara grunden för all konstnärlig frihet och kreativitet”, skriver Konstnärsnämndens direktör Ann Larsson i förordet. Men många utövande konstnärer upplever att deras konstnärliga yttrandefrihet begränsas på olika sätt. Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke har sagt att självcensur är ett av de allvarligaste hoten mot demokratin i dag.

Ludvig Beckman
Ludvig Beckman

För att reda ut begreppen och skapa en gemensam grund för diskussion utreder Ludvig Beckman begreppen censur, självcensur, yttrandefrihet och yttrandejämlikhet. Att en person självcensurerar sig betyder inte med med nödvändighet att denne är utsatt för censur, och att alla har frihet att yttra sig betyder inte alla har samma möjligheter att yttra sig.

Skriften kan beställas eller laddas ned direkt från Konstnärsnämndens webbplats.

I samband med lanseringen arrangerar Konstnärsnämnden ett öppet panelsamtal om konstnärlig frihet, yttrandefrihet och självcensur. Medverkar gör Ludvig Beckman, bildkonstnären Andreas Gedin, regissören Sofia Jupither, ordföranden i SKAP Alfons Karabuda, ordföranden i Svenska PEN Ola Larsmo, kulturchefen på Expressen Karin Olsson samt Konstnärsnämndens ordförande Ann Larsson. Samtalet leds av journalisten Gunilla Kindstrand, ordförande i Konstnärsnämndens styrelse.

Samtalet äger rum på Konstnärsnämnden (Maria Skolgata 83, Stockholm), måndag den 29 augusti klockan 13–16. Se hela programmet och anmäl deltagande här. Arrangemanget är kostnadsfritt.

Konstnärsnämnden är en statlig myndighet under Kulturdepartementet och bevakar de ekonomiska och sociala villkoren för utövande konstnärer. Genom stipendier, bidrag och internationell samverkan vill Konstnärsnämnden främja konstnärskap och nyskapande kulturell verksamhet.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.