https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/94/Stockholm_stadsbibliotek.jpg

Finns det en gräns för yttrandefriheten?

Var går gränsen för yttrandefriheten i vår digitala tid? Samtal på Stockholms stadsbibliotek i samarbete med Stockholms universitet.

Tryckfrihetsförordningen fyller 250 år. Hur viktig är den i dag? Finns det en risk att kampen mot näthatet underminerar demokratin? Eller kan en begränsning av tryckfriheten
vara ett sätt att skydda den enskilde? Dessa frågor disktueras av Mårten Schultz, professor i civilrätt, Jonas Nordin, historiker vid Kungliga biblioteket och Nils Funcke, universitetsadjunkt på JMK. Moderator: Gabriella Ahlström.

Samtalet äger rum tisdagen den 27/9 kl. 18, i Rotundan, Stadsbiblioteket, Sveavägen/Odengatan, Stockholm.

Fri entré, men vill du vara säker på att få sittplats? Boka via biblioteket.se/boka eller kundtjänst på tel. 08-508 30 900.

Ladda ned programblad: pdf.

Samtalet går även att följa på webben via su.se/play.

Ahlström, Schultz, Nordin, Funcke

”Hur vidsträckt yttrandefriheten ska antas vara, eller göras, beror på vad den används till. Det finns inget egenvärde i en så extensiv yttrandefrihet som möjligt. Det kan finnas ett egenvärde i yttrandefrihet, men inte i dess utsträckning.”

Mårten Schultz, professor i civilrätt på Stockholms universitet och medgrundare till organisationen juridikinstitutet.se, som arbetar mot internetrelaterade kränkningar. Läs mer om och av Mårten Schultz på Sveriges största juridikblogg.

”Medborgarna måste vara delaktiga i förhandlingar om yttrandefriheten och det kräver kunskap. För det man inte känner till bryr man sig inte om. Det man inte bryr sig om kan man inte försvara. Och det man inte försvarar riskerar att en dag tas ifrån en.”

Jonas Nordin, docent i historia vid Stockhoms universitet, verksam vid Kungliga biblioteket. Läs mer om Jonas Nordin.

”Tryckfrihetsförordningen fyller 250 år i år. Man kan väl säga att jubelåret inte börjar så bra. Utredningen om näthatet, Integritet och straffskydd, har tagit sig mandatet att göra materiella ändringar ÄVEN ​i Tryckfrihetsförordningen. Rättigheterna beskärs bit för bit för att till sist RISKERA ATT UPPHÄVAS.”

Nils Funcke, journalist, debattör och universitetsadjunkt på JMK vid Stockholms universitet. Läs mer om Nils Funcke. Nils Funcke om Tryckfrihetsförordningen.

 

Stockholms stadsbibliotek, bild från Wikimedia Commons.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.