Fritt ord 250 år – utställning i Riksdagsbiblioteket

Att tänka fritt är en fundamental mänsklig rättighet, liksom att kunna förmedla sina tankar och ta del av andras genom medier av olika slag. Ändå är yttrandefriheten idag inskränkt i många länder och utvecklingen går snarare bakåt än framåt på flera håll.

I Sverige och Finland antogs en tryckfrihetsförordning redan för 250 år sedan, världens första i sitt slag. I den stadgades även om offentlighetsprincipen, det vill säga att myndigheternas handlingar ska kunna läsas av gemene man. I Riksdagsbibliotekets foajé pågår fram till i oktober en utställning för att fira detta jubileum. I utställningen uppmärksammas några av de personer, skrifter och argument som betydde mycket när tryckfrihetsförordningen kom till. Några nedslag görs också i modernare tid för att påminna oss om att tryckfriheten och offentlighetsprincipen utsätts för nya prövningar allt eftersom tiden går. Vilka hot möter de i morgon?

Bland de objekt som besökaren kan beskåda och läsa om i utställningen finns flera rariteter ur Riksdagsbibliotekets samlingar. Till exempel tryckfrihetsförordningen från den 2 december 1766 i originalutgåva, Peter Forsskåls berömda men på sin tid förbjudna pamflett Tankar om borgerliga friheten från 1759, samt de allra första tryckta riksdagsprotokollen från 1786, inbundna i ett påkostat band som en gång tillhört borgarståndet i riksdagen.

Fotograf: Melker Dahlstrand.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.