Växjö: 350 + 250 + 50 = 650

I Växjö finns det i år 650 års historia att uppmärksamma: tryckfrihetsförordningens 250 och bibliotekets 350. Därtill fyller stadsbibliotekets huvudbyggnad 50 år. Allt detta uppmärksammas under en festvecka som pågår från den 30 september till den 8 oktober.

Stifts- och gymnasiebiblioteket i Växjö slog upp sina portar 1666. Bokbeståndet var då 42 musikböcker och 62 verk, somliga i flera volymer och många så kallade libri catenati, ’kedjeböcker’, från medeltida samlingar. Större delen av samlingarna förtärdes av eld efter ett åsknedslag 1740, men biblioteket pånyttföddes snart och berikades med hjälp av frikostiga donationer. Kring sekelskiftet 1800 uppgick bokbeståndet till närmare 7 000 volymer.

Sina första lokaler hade biblioteket i domkyrkans torn. Vid mitten av 1800-talet flyttade det till det intilliggande gymnasiehuset. Stifts- och landsbiblioteket kommunaliserades 1975 och dess samlingar hamnade på stadsbiblioteket, vars nuvarande huvudbyggnad invigdes 1966.

Biblioteken har haft och har alltjämt stor betydelse för demokrati och folkbildning. Det är därför följdenligt att Växjö stadsbibliotek väljer att lyfta fram det fria ordet i sitt 350-årsjubileum. Tryckfrihetsåret uppmärksammas bland annat i programpunkter med kulturminister Alice Bah Kuhnke, historikern Jonas Nordin, litteraturvetaren Ebba Witt-Brattström och biblioteksforskaren Joacim Hansson.

Ladda ned ett informationsblad eller se hela programmet på Växjö biblioteks webbplats.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.