Seminarium om hatbrott mot kvinnliga journalister

Den 2 december bjuder Medieinstitutet Fojo, Utrikesdepartementet, Svenska Institutet och Svenska Unescorådet in ett tiotal framstående internationella kvinnliga journalister och skribenter till Stockholm. Avsikten är inte bara att uppmärksamma 250-årsdagen av den första svenska tryckfrihetsförordningen utan också att lyfta fram de journalister och författare världen över som inte låter sig tystas.

De senaste åren har näthatet ökat lavinartat. Kvinnliga journalister angrips oftare än sina manliga kolleger, inte i första hand utifrån vad de rapporterar, utan för att de är kvinnor.

Bland de inbjudna journalisterna och författarna märks Galina Timchenko (Ryssland/Lettland), Barkha Dutt (Indien), Baria Alamuddin (Libanon), Anita Sarkeesian (Canada/USA), Jessikka Aro (Finland), Laura Castellano (Mexico), Jamela Alindogan (Filippinerna), Miranda Patrucić (Bosnien) och Fatuma Noor (Somalia).

Medverkar gör också Frank la Rue, Unescos biträdande generalsekreterare för kommunikation och information, samt Dunja Mijatović, OSSE:s representant för pressfrihet.

Seminariet inleds av utrikesminister Margot Wallström.

På seminariet delar de inbjudna journalisterna sina berättelser om hat och hot. Seminariet kommer också präglas av erfarenhetsutbyte och diskussioner om strategier och gemensamma lösningar framåt.

Programmet är endast öppet för inbjudna deltagare, men seminariet kan följas genom streaming i sin helhet den 2 december kl. 13:30–16:30.

Mer information på www.fojo.se

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.