Zapiro får årets EWK-pris

Zapiro-by-Karina-Turok-Photography2016 års EWK-pris tilldelas den sydafrikanske satirtecknaren Jonathan Shapiro, känd under signaturen Zapiro.

”Jag är överväldigad”, säger Zapiro efter beskedet. ”Om något någonsin kommit som en total överraskning är det detta. Att mitt arbete i Sydafrikas stormiga politiska verklighet uppmärksammats på andra sidan jorden i Sverige är en fantastisk överraskning. Och att dessutom belönas med ett pris förknippat med EWK, en av mina tecknarhjältar ända sedan jag upptäckte hans arbete i tonåren, är en stor ära.”

​Priset delas ut av EWK-sällskapet och juryns motivering lyder:

I varje samhälle krävs det sanningssägare oavsett politiskt system. Det är sällan en lätt position att inta, något Jonathan ”Zapiro” Shapiro i Sydafrika fått känna på under drygt 30 år som politisk illustratör. Han har fått ta emot ständiga hot och stämningar från sitt lands regering.

Med sin respekterade röst som värnare av demokrati och yttrandefrihet ger Zapiro sitt stöd också till kollegor runt om i världen som drabbas av sina regimers inskränkningar. Nu senast i en appell tillsammans med The Mail & Guardian och PEN International för den avskedade kenyanska kollegan Godfrey ”Gado” Mwampembwa.

Med orädd hållning fortsätter Zapiro att med sina skarpt upplysande och avslöjande teckningar väcka respekt hos medborgare, störa maktmissbrukare och värna Sydafrikas moderna författning, där yttrandefrihet och pressfrihet utgör viktiga byggstenar. Detta och mycket mer gör Zapiro till en av världens främsta politiska illustratörer och en förebild i EWK:s anda.

Priset delas ut vid en ceremoni på Arbetets museum i Norrköping lördag den 8 oktober klockan 14. Under prisceremonin hålls ett modererat samtal mellan Zapiro och den sydafrikanska dokumentärfilmaren och fotografen Simon Stanford, som bor och arbetar i Sverige. Samtalet kopplar ihop länken mellan Sydafrika, Sverige och yttrandefrihet.

Samma dag invigs en separatutställning med Zapiros satirteckningar i EWK-museet/Centrum för politisk illustrationskonst.

Läs mer om Shapiro, EWK-priset och ceremonin här och här.

Torsdag den 13 oktober klockan 08:30–09:30 går det att höra Zapiro i ett frukostsamtal om pressfriheten i Sydafrika med Afrikakännaren Marika Griehsel på Svenska institutet i Stockholm.

Samma kväll klockan 18 håller Zapiro ett föredrag på Fullersta gård i Huddinge, som också visar ett urval av hans teckningar.

Bild: Mail & Guardian.
Foto: Karina Turok.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.