Hur mår tryckfriheten i den digitala världen?

Nätet skapar nya möjligheter att sprida men också att kontrollera information, men förstår vi omfattningen av de förändringar som håller på att ske? Forskningsprojektet ”Kunskap i en digital värld” (Knowledge in a Digital World) vid Lunds universitet ordnar tillsammans med Kungliga biblioteket en endagskonferens för att diskutera dessa frågor. Konferensen är en del av firandet av 250-årsjubileet för tryckfrihetsförordningen och offentlighetsprincipen 1766–2016.

Konferensen äger rum i Lund torsdagen den 1 december och är uppdelad på tre teman:

  • Kontroll av information: från tryckt till digitalt. En historisk bakgrund med fokus på samtiden
  • Demokrati – torget, tilliten och trovärdigheten
  • Pressetik – är digital självsanering möjlig?

Konferensen är ett möte mellan akademiker och praktiker. Bland de medverkande märks Lars Ilshammar, biträdande riksbibliotekarie, Anette Novak, ledare av den nyligen redovisade Medieutredningen, Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter, Andreas Ekström, journalist, och Ola Sigvardsson, Allmänhetens pressombudsman.

Hela programmet kan laddas ned här.

Se även information på projektets webbplats.

Konferensen äger rum på Pufendorfinstitutet, Biskopsgatan 3, Lund. Deltagande är kostnadsfritt och alla intresserade är välkomna, men deltagande måste anmälas till ylva.von_gerber@fil.lu.se

 

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.