Spännande programpunkter om tryckfrihet i Uppsala

Den som intresserar sig för tryckfriheten ur ett historiskt perspektiv har två spännande programpunkter att se fram emot i Uppsala under november månad.

Lördagen den 13 november anordnas en paneldiskussion om hur historieskrivning använts politiskt och ideologiskt och om hur den akademiska censuren verkat i äldre tid. Diskussionen äger rum i historisk miljö på Museum Gustavianum i en av de lärosalar som tidigare användes vid universitetets disputationer.

Medverkar gör genusvetaren Cecilia Rodéhn, idéhistorikern Per Widén och historikern Henrik Ågren. Rättshistorikern Carl Gustaf Spangenberg inleder. Samtalet leds av litteraturvetaren Annie Mattsson.

Se programmet på universitetsbibliotekets webbplats.

Torsdag den 24 november hålls det årliga Forsskålsymposiet i Stora salen på Östgöta nation. Rubriken på årets seminarium är ”Tryckfriheten 250 år: Hot, möjligheter och historiska arv”. Vid symposiet diskuteras yttrandefrihetens betydelse och möjligheter, men också de hot och utmaningar den ställs inför genom globalisering och internet.

Årets hedersföreläsare är Hans-Gunnar Axberger, professor i konstitutionell rätt och en av landets ledande experter på tryck- och yttrandefrihetsfrågor.

Efter föreläsningen följer en paneldebatt med Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet, Marcin de Kaminski, handläggare av yttrande- och nätfrihetsfrågor vid Sida, journalisten och särskilda utredaren Annette Novak, samt rättshistorikern Carl Gustaf Spangenberg. Samtalet leds av kulturjournalisten Ulrika Knutson.

Se programmet för Forsskålsymposiet här.

Vid seminariet kommer även årets Humtankpris att delas ut. Humtankpriset delas ut för andra året och går till en forskare som på ett förtjänstfullt synliggjort humaniora i samhällsdebatten.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.