Temadag i Uppsala om tryckfrihet

Lördagen den 26 november ordnas en temadag i Uppsala om tryckfrihet historiskt, i nuet och i framtiden. Arrangörer är Folkrörelsearkivet för Uppsala län i samarbete med Stadsarkivet, Stadsbiblioteket och Uppsala universitet.

Dagen inleds med historiska föredrag av litteraturvetarna Annie Mattsson och Ann Öhrberg, som talar om tryckfrihetens tillstånd och villkor på 1700-talet.

Nästa block handlar om offentlighetsprincipen och tillgången till allmänna handlingar, en väl så viktig frukt av 1766 års tryckfrihetsförordning. Experter från arkiv och högskola berättar om hur denna princip är utformad och hur den påverkar svensk förvaltning och medborgarnas vardag.

Dagen avslutas med en paneldebatt om tryckfriheten i dag och i morgon. Medverkar i samtalet gör Håkan Holmberg, redaktör på Upsala Nya Tidning, Folke Tersman, professor i filosofi vid Uppsala universitet, och Nina Wormbs, docent i teknikhistoria vid Kungl. Tekniska högskolan.

Arrangemanget äger rum mellan klockan 11 och 16 på Folkrörelsearkivet, S:t Olofsgatan 15, Uppsala.

Se hela programmet här.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.