Tystnaden talar i Lund

Den 2 december klockan 12:30 invigs en stor yttrandefrihetskub utanför Domkyrkan i Lund. Det blir avsparken för en vecka av aktiviteter i tystnadens tecken för att markera press- och tryckfrihetens 250-årsjubileum.

Emma Berginger, vice ordförande i Lunds kommunstyrelse, Anna Ringborg, projektledare på Raoul Wallenberg Academy och Rolf Ring, biträdande chef för Raoul Wallenberg institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt, talar vid invigningen av jubileumsveckan.

Veckan i tystnadens tecken i Lund kommer att innehålla en rad aktiviteter, bland annat invigningen av människorättskuben, en film, en tyst minut, en konsert och en paneldiskussion om yttrandefrihet.

Yttrandefriheten har fått kraftiga bakslag på senare år i Europa och runt om i världen – och trenden verkar inte avta, säger Morten Kjærum, chef för Raoul Wallenberg institutet. Europa måste än en gång vara ledande i arbetet för att skydda yttrandefriheten om auktoritära och odemokratiska krafter ska hindras från att inskränka mänskliga rättigheter.

Jubileumsveckan anordnas av Raoul Wallenberg institutet i samarbete med Raoul Wallenberg Academy i Stockholm, Svenska Institutet och Lunds kommun. Den är del i Vinterlund, ett brett program med aktiviteter i Lunds stadskärna från första advent till Alla hjärtans dag.

Veckan i tystnadens tecken i Lund äger rum samtidigt som flera andra städer världen över firar 250-årsjubileet, inklusive Paris, Stockholm, Budapest, Belgrad och New York. Jan Eliasson, FN:s vice generalsekreterare, kommer att inviga den yttrandefrihetskub som kommer finnas på FN-högkvarteret i New York, i samarbete med Sveriges generalkonsulat i New York, Sveriges FN-representation, Svenska Institutet och Raoul Wallenberg Academy.

cubekick

Mänskliga rättigheter i kubik

Yttrandefrihetskuben är 3×3×3 meter stor och kommer stå placerad bredvid Lunds domkyrka dygnet runt under hela veckan. Inuti kuben kommer en film om yttrandefrihet att visas. Både filmen och kuben är producerade av konstnären Michel Östlund. Fantasi är vägen till kunskap, säger Östlund.

Yttrandefrihetskuben är en av 30 kuber som Raoul Wallenberg Academy designat för att främja kunskap om mänskliga rättigheter. I december månad gör Akademin och Svenska Institutet gemensam sak för att föra projekten vidare internationellt. Kuben som visas i Lund kommer under Tystnadsveckan även att visas i New York, Budapest, Belgrad, Paris och Stockholm.

 

En tyst minut

Den 3 december klockan 21:00–21:05 kommer en tyst minut hållas för att hedra alla de saker som aldrig sagts. Klockorna i Lunds Katedral kommer att ringa mellan 21:00–21:05 för att markera denna stund.

 

Konsert i Domkyrkoforum

En konsert, ”Om tystnad”, med sångerskan Sanna Hogman och saxofonisten Carl-Henrik Fernandi, kommer att äga rum i Domkyrkoforum den 4 december kl. 21:00–22:00.

Konserten, som är gratis och öppen för alla, ger publiken tillfälle att reflektera över de miljarder människor som inte är fria att yttra sig som de vill.

 

En paneldebatt om tystnad på Kulturen

Den 5 december klockan 19:00 hålls en paneldebatt för att reflektera över och utforska olika aspekter av yttrandefriheten i världen idag.

Pandeldeltagarna kommer att diskutera de viktigaste problemen utifrån historiska, journalistiska, konstnärliga och juridiska perspektiv. Panelen består av:

  • Ulrika Knutson, svensk journalist, författare och hedersdoktor vid Göteborgs universitets konstnärliga fakultet
  • Saad Hajo, illustratör som är född i Syrien och som har levt i Sverige sedan år 2005
  • Morten Kjærum, chef för Raoul Wallenberg Institutet för mänskliga rättigheter och humanitär rätt
  • Camilla Sylvan, nyhetsredaktör, Sydsvenskan

Moderator: Mona Masri, journalist, kritiker, och programledare P1 Kultur

Läs mer på Raoul Wallenberg-institutets webbplats (in English).

För mer information, kontakta Gabriel Stein, kommunikationschef för Raoul Wallenberg Institutet, gabriel.stein@rwi.lu.se,  070-662 5750

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.