Läs Riksdagens jubileumsbok här – Fritt ord 250 år

På 250-årsdagen av den första svenska tryckfrihetsförordningens födelse lanserades en diger jubileumsbok vid ett seminarium i Sveriges riksdag. Boken samlar ett drygt tjugotal författare och innehåller ny forskning om tryckfrihetens upp- och nedgångar i Sverige och Finland under det gångna kvartsmillenniet.

Den innehållsrika jubileumsboken på 733 sidor går att beställa kostnadsfritt (mot porto 65 kr) direkt från Riksdagen. Den är även fri att ladda ned elektroniskt via samma länk.

Seminariet om boken filmades och går att se i sin helhet på webben. Inledningsanförandet av riksdagens talman Urban Ahlin går att läsa här.

Moderator Ulf Wickbom i samtal med några av bokens författare. Från vänster: Jonas Nordin, Gustav Björkstrand, Helena Jäderblom, Agneta Pleijel och Johan Hirschfeldt.
Moderator Ulf Wickbom i samtal med några av bokens författare. Från vänster: Jonas Nordin, Gustav Björkstrand, Helena Jäderblom, Agneta Pleijel och Johan Hirschfeldt.

Jubileumsboken Fritt ord 250 år. Tryckfrihet och offentlighet i Sverige och Finland – ett levande arv från 1766 är indelad i fyra avsnitt:

  • 1766 – idévärld och aktörer
  • Tryckfrihetsrättens utveckling
  • Publicisterna och tryckfriheten
  • Konstitutionellt yttrandefrihetsskydd

En avsikt med boken är att sprida kunskap om de tryckfrihetsrättsliga principernas långa historia. De konfronteras i dag med en omvärld i snabb utveckling och en ledande tanke med det samlade innehållet är att blottlägga vad som ännu är ett levande arv från 1766.

 Foto: Melker Dahlstrand.

Jonas Nordin

Other posts

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.